Co sprzyja sercu, sprzyja i mózgowi

21 maja 2012, 12:04

Okazuje się, że to, co dobre dla serca, jest dobre i dla mózgu. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powiązano z lepszym ogólnym funkcjonowaniem poznawczym i pamięcią słowną, natomiast nasycone z gorszymi ich profilami (Annals of Neurology).



Pierwszy całkowicie wegetariański McDonald

5 września 2012, 12:12

Wg agencji AFP, w połowie przyszłego roku w pobliżu Złotej Świątyni w Amritsarze, która stanowi główne miejsce kultu wyznawców sikhizmu w Indiach, otworzy swoje podwoje pierwsza całkowicie wegetariańska restauracja McDonalda.


Capri - Kinect w tablecie

15 stycznia 2013, 17:36

Wewnątrz microsoftowego Kinecta, urządzenia, które znalazło wiele rozmaitych zastosowań do jakich nie zostało przewidziane przez twórców, znajduje się czujnik 3D firmy PrimeSense. Teraz firma pokazała jego kolejne wcielenie o nazwie kodowej Capri.


Stosunek światła do ciemności uruchamia neuroprzekaźnikowy przełącznik

29 kwietnia 2013, 13:22

Ludzie doświadczają sezonowej choroby afektywnej zimą, kiedy dni są bardzo krótkie, a szczury stają się bardziej depresyjne i niespokojne, gdy dni się wydłużają.


Brytyjczycy pomagają Chińczykom w pracach nad zastępnikiem mleka dla pand

4 września 2013, 17:56

Naukowcy z Glasgow pomagają Chińczykom opracować sztuczne mleko dla porzuconych lub osieroconych pand.


Mopek

Coraz więcej nietoperzy

3 lutego 2014, 17:10

Europejska populacja nietoperzy szybko się powiększa. Z badań przeprowadzonych przez Europejską Agencję Ochrony Środowiska wynika, że w latach 1993-2011 liczba tych zwierząt zwiększyła się o 43%


Rząd Korei chce rozwijać procesory

15 maja 2014, 08:06

Rząd Korei Południowej przeznaczy w ciągu najbliższych pięciu lat 34 miliony dolarów na opracowanie mobilnego procesora. Koreańskie Ministerstwo Handlu, Przemysłu i Energii poinformowało, że powstanie procesor średniej klasy przeznaczony dla rynek elektroniki ubieralnej i Internet of Things


Lody, które zmieniają kolor

28 lipca 2014, 12:55

Manuel Linares stworzył lody Xamaleón, które topiąc się, wolno zmieniają kolor.


© Andre Karwath, Creative Commons

Czekoladowy problem

17 listopada 2014, 12:36

Dla miłośników czekolady nadchodzą ciężkie czasy. Od 2012 roku spożycie czekolady przewyższa ilość wyprodukowanego kakao. W Afryce Zachodniej, która jest głównym producentem kakao, mają miejsce susze, które zmniejszają plony. Co gorsza uprawy zostały zaatakowane przez grzyba Moniliophthora roreri


Złota reguła 1/3 szerokości oka

25 lutego 2015, 11:01

Idealna długość rzęs odpowiada jednej trzeciej szerokości oka - twierdzi zespół dr. Davida Hu z Georgia Institute of Technology. Wtedy tworzą one ochronną strefę nieruchomego powietrza. Jeśli są dłuższe, ułatwiają dopływ powietrza nad gałkę oczną, wysuszając ją i narażając na kontakt z zanieczyszczeniami.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy